Kurser / Aktiviteter

Gröna möten

En del av våra aktivteter görs i samarbete med Gröna Möten. Där hittar du bland annat fältvandringar och digitala föreläsningar. Läs deras aktuella kalendarium här: Gröna Möten – kalender

18/6 2024 Gröna beten, friska lamm

BETESVANDRING MED STRATEGIER FÖR OPTIMAL FÅR- OCH LAMMPRODUKTION

I en produktionsform där du vill bibehålla en hög tillväxt och ha friska lamm är det viktigt att man tänker till även runt betesperioden för att inte tappa fart. På denna träff kommer vi titta mer på hur en optimal betesstrategi ser ut för att passa växande lamm och digivande får. Vi tittar på skillnader mellan åker- och naturbeten, skötsel av desamma samt hur vi hanterar parasitfrågan.

Evenemanget är ett samarrangemang med Agroväst Gröna Möten, SustAinimal och Sjuhärads fåravelsförening. Länsstyrelsen Västra Götaland medverkar. Evenemanget är kostnadsfritt och vänder sig till dig med ett intresse för betesdrift och får/lammproduktion. Vid frågor kontakta caroline.dahren@agrovast.se eller 0708–290918.

Läs hela programmet och anmäl dig senast 16/6 på: www.gronamoten.se

Varmt välkommen!

Fältvandring Rådde gård
19/6 2024 Rätt vinterfoder till dikor

FÄLTVANDRING PÅ RÅDDE GÅRD

Att hålla rätt hull på dikon under vintern kan för många vara en utmaning, inte minst beroende på när kalvningssäsongen infaller. Just nu pågår ett försök på Rådde Gård där målet är just att få fram det ultimata fodret där de får i sig tillräcklig mängd för att bli mätta av ett smakligt foder, samtidigt som de får rätt näringsinnehåll efter sitt behov.

Under denna fältvandring kommer vi att utforska olika aspekter av vinterutfodring av dikor. Vi kommer att diskutera strategier för att säkerställa en anpassad utfodring under vintermånaderna. En sinko får ofta fri tillgång på grovfoder, men hur anpassar jag så hon får lagom mängd fiber och protein kontra näringsbehovet och utfodringen under diperioden. Dessutom kommer vi att demonstrera olika sorter såsom lusern, hundäxing, flerårigt vete och rörflen samt diskutera deras näringsmässiga för- och nackdelar.

Vi lyssnar på Daniel Muregård, växtodlingsrådgivare Rådgivarna i Sjuhärad, Kristina Holmström, industridoktorand Hushållningssällskapet Sjuhärad och SLU samt Ola Hallin, försöksledare på Hushållningssällskapet Sjuhärad.

Evenemanget är kostnadsfritt och vänder sig till lantbrukare, nötköttsproducenter, rådgivare, studenter och företags- och myndighetsrepresentanter. Ett samarrangemang mellan Hushållningssällskapet Sjuhärad, Jordbruksverket, Stiftelsen Lantbruksforskning och Agroväst Gröna möten. Vid frågor kontakta caroline.dahren@agrovast.se eller 0708–290918.

Läs hela programmet och anmäl dig senast 16/6 på: www.gronamoten.se

Varmt välkommen!

Fältvandring Rådde gård
24/6 2024 Nöt på bete – lönsamt för djur, miljö och människan

BETESTRÄFF PÅ KÖTTKULLA GÅRD

Hur investerar du i lönsamma naturbeten och en bra betesstrategi som gynnar både växter och djur? Bröderna Gotting har precis färdigställt sin nya ladugård, där de byggt ett stall som passar deras affärsidé om att hålla marker öppna och gynna den biologiska mångfalden med hjälp av betande mular. På denna träff kommer de berätta om sina betesstrategier och för den nyfikna kommer det självklart följas av en stallvisning. Vi kommer få lyssna på flera experter med fokus på naturbeten, djurvälfärd och teknik.

Evenemanget är ett samarrangemang med Agroväst Gröna Möten, Sjuhärads nötköttsföretagare, Climate Farm Demo och Hushållningssällskapet Sjuhärad. Länsstyrelsen Västra Götaland medverkar. Evenemanget är kostnadsfritt och vänder sig till lantbrukare/nötköttsproducenter, rådgivare samt företags- och myndighetsrepresentanter. Vid frågor kontakta caroline.dahren@agrovast.se eller 0708–290918. 

Läs hela programmet och anmäl dig senast 22/6 på: www.gronamoten.se

Varmt välkommen!

Fältvandring Rådde gård
2024 ERFA-grupp – grovfoderproduktion med bättre kväveutnyttjande och lönsamhet

Tack vare medel från Greppa Näringen har vi nu möjlighet att genomföra en ERFA-grupp på temat grovfoderproduktion med inriktning på förbättrad kväveeffektivitet i vallodlingen med syfte att förbättra lönsamhet och vallfoderkvalitet samt minska utsläpp av växthusgaser och växtnäring.

Vi kommer att genomföra minst tre träffar under året med följande prelimära program. Exakt datum, plats och innehåll för träff 2 och framåt meddelas efterhand utifrån väder/skördeförhållande och gruppdeltagarnas önskemål om innehåll för träffarna.

Träffarna genomförs på dagtid med 1-4 timmar per träff. Vi kommer fokusera på intensiv grovfoderproduktion med vallar i 4-skördessystem.

Träff 1: 16/5 Tångabo Gård, Varnum kl 10.00-13.00

Vi pratar om säsongens kvävestrategi och diskuterar bland annat: Hur mycket kväve är lagom är att lägga, vad säger försöken? Hur ska kvävet fördelas mellan skördarna? Hur får vi bästa utbyte från gödselkväve till protein i växten? Hur kan man använda nollrutor i vallodlingen? Du som deltagare delar dina mål för gårdens grovfoderodling och berättar om planerad gödsling. Vi tittar på några vallar i fält och anlagd noll- och maxruta. Vi diskuterar också vilka lärdomar vi fått med oss från 2023. Våra växtodlingsrådgivare och försöksledare Ola Hallin medverkar.

Träff 2: 23/5 Digital träff på Teams kl 9.30-10.30

Avstämning inför 1:a skörden; vad ska vi tänka på inför 1:a skörden och kommande återväxtgödsling, återkoppling på prognosklippningar från noll- och maxruta? Medverkan av Carl-Johan Bertilsson, Hagshultskossorna, Skillingaryd, som berättar om sina erfarenheter av precisionsgödsling i vall.

Träff 3: vecka 24 Opensten, Limmared

Hur får vi bra och högproducerande vallar? Val av vallfröblandning, anläggningsteknik, skötsel, klöver, markpackning och andra skador. Vi tittar på matarslangssystem för gödselspridning och får veta mer om N-sensorteknik i vall samt diskuterar återväxtgödslingen, tittar på vallanläggning och ser hur det går med återväxten.

Träff 4: oktober, Rådde gård, Länghem

Utvärdering av årets grovfoderodling; har utfallet blivit som tänkt, vad har gått bra, vad kunde gjorts annorlunda? Hur utnyttjar vi bäst årets vallfoder i utfodringen. Gruppens deltagare delar med sig av årets grovfoderanalyser som utgångspunkt för diskussionen. Våra växtodlings- och produktionsrådgivare medverkar.

 

Max 15 deltagare.

Anmäl dig senast den 29/4 till Katarina Berlin Thorell på katarina.berlin@radgivarna.nu eller 0325-618 616.

För att delta i gruppen bör du gärna kunna delta vid flera tillfällen och på respektive träff dela med dig av exempelvis planerad gödsling, dina mål med grovfoderodlingen, resultat av grovfoderanalyser, vilka vallfröblandningar ni har sått mm.

Träffarna är kostnadsfria och vi bjuder på fika.

Fältvandring Rådde gård

____________________________________________________

Tidigare kurser och aktiviteter

23/5 2024 Årets första fältvandring

Växtodling i symbios med klimatet – årets första fältvandring.

15/4 och 29/4 2024 Nätverksträffar om skogsbilvägar

Välkommen till två kostnadsfria nätverksträffar om skogsbilvägar på Rådde!

3/5 2024 Invigning av Skogsäventyret

Äntligen är Rådde Räv redo att släppa in besökare i Skogsäventyret och Hushållningssällskapets otämjda skog utanför Länghem!

15/4 och 29/4 2024 Nätverksträffar om skogsbilvägar

Välkommen till två kostnadsfria nätverksträffar om skogsbilvägar på Rådde!

7/12 2023 Strömma Julmarknad

Välkommen till Strömmas populära julmarknad sedan många år tillbaka. Här hittar du allt från skolans julkransar till hantverksalster och lokalproducerade produkter till fika och mat från olika foodtrucks.

1/12 2023 Besöksnäring i skogen – kostnadsfritt webbinarium

Besöksnäring i skogen är ett viktigt ekonomiskt bidrag i Västra Götaland, genom turism och rekreation. Hur kan en skog brukas med rekreation i åtanke?

19/10 2023 Erfa-träff dikor ekologisk produktion

Hur utnyttjar du årets grovfoder på bästa sätt till dina dikor och ungnöt? I år ser vi stora variationer i grovfoderkvalitet mellan skördar och mellan gårdar.

16/10 2023 Biokol i skogen – del 2

AFFÄRSKONCEPT OCH INVESTERINGSSTÖD Förutsättningar och möjligheter för biokolsproduktion inom skogsföretag.

12/10 2023 Förebygg skogsbrand

Välkommen till en träff om hur du som markägare kan förebygga brand i din skog och hur du kan förbereda dig om det ändå skulle börja brinna.

9/10 2023 Biokol i skogen – del 1

PRODUKTION OCH RÅVARA Biokol tillverkas genom pyrolys, en process där organiskt material som träflis eller restprodukter upphettas i en syrefri miljö vid höga temperaturer.

15/8 2023 Fältvandring Rådde Gård

Klimat och miljö är temat för årets fältvandring på Rådde.

16/5 2023 Avel på gårdsnivå – framtidens resilienta besättning

Genom att välja rätt kombination av raser kan du nå betydande förbättringar i produktion över kornas livstid och samtidigt sänka kostnaderna och arbetsinsatserna per ko.

20/4 2023 Webbinarie om Försörjningsbalans kommun

Hur länge räcker maten vid kris och krig? Med Hushållningssällskapets beräkningsmodell får kommunen en översikt på situationen och ett underlag för fortsätt arbete med beredskaps- och livsmedelsförsörjningsfrågor.

5/4 2023 Årsstämma Rådgivarna i Sjuhärad

Medlemmar i Rådgivarna i Sjuhärads ekonomiska förening kallas till ordinarie föreningsstämma

29/3 2023 En kväll om framtidens jordbruk

Vi vill ge våra lantbrukare optimala förutättningar för att lyckas med sina skördar. Därför har vi inlett ett treårigt projekt med fem Sparbanker i Sjuhärad och det här vill vi gärna berätta mer om.

21/3 2023 Energieffektiv nötköttsproduktion

Klimat och energifrågor är något nöt- och mjölkproducenter tampas med dagligen

17/3 2023 Hyggesfritt och klimatförändringar

Vill du lära dig mer om hyggesfritt och hur skogen påverkas av klimatförändringen?

27/2 2023 Börja med biogas

Lär dig hur man skapar en hållbar energikälla från den egna gödseln!

7–8 februari 2023 – Välkommen på Vallkonferens i Uppsala!

Vallen ger det viktigaste fodret till idisslare och hästar. Det är också den gröda som odlas på störst areal i Sverige.

7/2 2023 Överlåtelse av driften

Att överlåta driften av gården är en stor och viktig affär både för den som överlåter och den som tar över. Det är en process som behöver få ta tid och innebär en hel del att tänka på.

16/1 2023 Kalven är grunden i all mjölk- och nötköttsproduktion

Rätt förutsättningar ger lättare kalvningar.

6/12 2022 Teknikdemo på Rådde gård

Är du intresserad av ny teknik? Kom till Rådde gård på teknikdemo den 6 december kl 13.00-16.30!