Kurser / Aktiviteter

10 okt 2019 ERFA-grupp Eko, träff nr 2:
Tema baljväxtetablering och bevattning

Den här träffen kommer vi vara ute i fält större delen av tiden. Ta med dig dina erfarenheter av att etablera vall och hur du får bra klöverandel på din gård, så kan vi ta del av varandras erfarenheter! Alla är välkomna även om man inte ha varit med på tidigare träffar.

Program
9.30 Kaffe och smörgås
10.00-10.30 Lusern som etablerats i år; hur ser det ut med plantor, rotutveckling och rhizobiumknölar?
10.30-11.30 Valletablering genom insåning i höstsäd; hur ser höstens insådd ut och vall etablerad hösten 2018? Får vi tillräckligt med klöver i vallarna? Är detta ett bra alternativ för valletablering vid torra försomrar? Diskussion och erfarenhetsutbyte kring valletablering och klöverandel. Hur får vi lagom mycket klöver i eko-vallarna?
11.30-12.30 Bevattning på Bredgården; hur funkar det? Vad kan man vinna på att bevattna vall och beten? Calle berättar om deras nya bevattningsanläggning och vi går in på regler och tillstånd som gäller vid bevattning.

Plats: Bredgården, Marbäck hos Calle och Jennie Lindhagen
Tid: 10 okt kl 9.30 – ca 12.30

Anmäl dig senast tis 8 okt till Katarina Berlin, 0325-618 616, katarina.berlin@radgivarna.nu

 

 

 

 

24 okt 2019 Akvaponi kopplar samman den gröna och blåa näringen

Ta del av hur livet är som fiskbonde! Lär dig om landbaserat fiskodlingssystem som affärsmöjlighet.

Akvaponi är ett slutet kretslopp där fisk och grönsaker drar nytta av varandra. Fiskens restprodukter blir växternas näring samtidigt som de renar vattnet. När vi odlar inomhus har vi möjlighet att producera mat året om, under kontrollerade former som bidrar till minskat matsvinn. Genom att placera odlingar på land ges möjlighet till diversifiering och nya grönblåa jobb regionalt i Sjuhärad.

Detta är ett samarrangemang mellan Gröna Möten och Refarm Linné. Seminariet är kostnadsfritt och enklare förtäring ingår.

Läs mer och anmäl dig via evenemanget på www.gronamoten.se

 

30 okt 2019 Hushåll med skogsmarken – Timmele församlingshem

Hur kan du få din skog och fastighet att öka i värde? Den här kvällen ger dig svar på frågan och kan leda dig mot ett aktivare skogsägande och ökad lönsamhet.

Vi tittar närmare på vilka sätt du kan sälja din skog, göra bättre affärer och höja virkesproduktionen. Utmaningar kring körskador, vad de kostar och hur de undviks. Bästa sättet att skota virket och krav på vägstandard i framtiden.

Kursen är kostnadsfri och riktar sig till alla skogsägare. Vi bjuder på fika under kvällen. Ta med dina frågor om skog och fastighet – välkommen till en givande kväll!

Var: Timmele församlingshem
När: kl 18.00-21.30

Anmäl dig senast 21/10 till karl-magnus.hembjer@radgivarna.nu eller ring på tel 0325-618 632.

 

31 okt 2019 Hushåll med skogsmarken – Påarps gård

Hur kan du få din skog och fastighet att öka i värde? Den här kvällen ger dig svar på frågan och kan leda dig mot ett aktivare skogsägande och ökad lönsamhet.

Vi tittar närmare på vilka sätt du kan sälja din skog, göra bättre affärer och höja virkesproduktionen. Utmaningar kring körskador, vad de kostar och hur de undviks. Bästa sättet att skota virket och krav på vägstandard i framtiden.

Kursen är kostnadsfri och riktar sig till alla skogsägare. Vi bjuder på fika under kvällen. Ta med dina frågor om skog och fastighet – välkommen till en givande kväll!

Var: Påarps gård
När: kl 18.00-21.30

Anmäl dig senast 22/10 till karl-magnus.hembjer@radgivarna.nu eller ring på tel 0325-618 632.

 

11-13 nov 2019 Studieresa Vättern runt med Koklubben och Rådgivarna

Första besöket blir på Ulvshults Säteri i Hjo med 500 mjölkkor och stort intresse för växtodling. Vi bor över på Hotell Norra Vättern i Askersund och börjar andra dagen med att besöka Wågnäs mjölkgård med ekologisk växtodling. Lunchen tar vi på flygvapenmuseet i Linköping där vi också får en guidad tur. Till eftermiddagsfikat svänger vi inom Cloettas butik i Ljungsbro innan vi checkar in på Starby Hotell i Vadstena. Onsdag 13 nov blir det studiebesök på Stickelösa gård norr om Huskvarna och lunch på Bauergården i Gränna innan vi beger oss hemåt.

Resan ger möjligheter att studera utfodring, byggnadslösningar och fina kor. Dessutom äter vi gott tillsammans i trevlig miljö. Alla intresserade är välkomna, så ta med familjen på en inspirerande resa!

Kostnaden för buss, tre luncher, kaffe, två övernattningar och två tvårätters middag blir ca 3 600 kr per deltagare. Vid enkelrum tillkommer 400 kr/ natt.

 

 

Anmälan senast den 25 oktober till Rådgivarnas kontor tel 0325-61 86 00.

Meddela när du anmäler dig om du önskar gå på bussen i Limmared eller Ulricehamn.

Meddela även ev matallergi.

Ta med rena skyddskläder.

4-5 feb 2020 Vallkonferens i Uppsala

Vall – den viktigaste grödan för den som producerar foder åt idisslare och hästar! Vid två tillfällen har Vallkonferensen anordnats för att alla vallintresserade; utfodrings- och växtodlingsrådgivare, lantbrukare, forskare, lärare, studenter, beslutsfattare, säljare ska kunna träffas och ta del av det senaste inom forskningen på området. I februari 2020 är det dags igen – kom, lyssna och ställ frågor!

Mer information hittar du på slu.se/vallkonferens2020

Arrangörer: SLU, Växa Sverige, Hushållningssällskapen, LRF, Greppa Näringen/Jordbruksverket

 

 

växa

Tidigare kurser och aktiviteter

4/9 2019 Fokus på lucern
Hur du bäst lyckas med min vallodling, ensilering och utfodring. Lusern är en ypperlig baljväxt med många viktiga funktioner framförallt som proteinfodermedel. 

1/7 2019 ERFA-grupp för ekoproducenter. Studiebesök på Godegården i Järpås 
Välkomna till en uppstartsträff i vår ERFA-grupp för ekoproducenter med studiebesök hos Roland Höckert, ekologisk växtodlare i Järpås.

26/7 2019 Studieresa – öka betesutbytet och biomassans kvalitet 
Studieresa med introduktion i hur du kan läsa av dina betesmarker och öka biologisk mångfald.

2/7 2019 Studiebesök med maskindemonstration och kostnadsberäkning 
Hur har vi möjlighet att påverka vårt klimatavtryck i vallkedjan?

17/6 2019 Workshop med tema precisionsbekämpning 
Använd växtskyddsmedel med precision! Precisionsodling Sverige arrangerar en temadag med diskussion om hur precisionsodlingstekniken kan minska användningen av växtskyddsmedel och bredda antalet tillgängliga preparat.

12/6 2019 Kurs i Lely T4C managementsystem 
När vi börjar använda vårt nya IT-system TopCow i höst är det viktigt att du som har gårdssystem registrerar dina händelser på rätt sätt i gårdsdatorn.

18/6 2019 Klövvårdskurs 
Klövhälsan har stor betydelse för både djurvälfärd och ekonomi. Den här kursen är för dig som vill lära dig mer om klövvård, olika klövsjukdomar samt att själv kunna sätta på klots och lägga ett bandage.

16/5 2019 Ekologisk fältvandring och gårdsvandring på Rådde gård 
Om ekologisk odling och djurhållning i praktiken. Funderar du på att bli ekologisk producent eller är du redan där? Följ med på vår fältvandring och lär dig mer om både ekologisk odling och djurhållning.

15/5 2019 Fältvandring Silarps gård 
Tekniker och strategier för ökad avkastning. Att hålla sig uppdaterad om olika tekniker och strategier är viktigare än någonsin för att bibehålla och öka avkastningen på din gård.

29/4 2019 DelPro Farm manager kurs 
I höst lanseras Rådgivarnas nya IT-system TopCow. Med kursen DelPro Farm manager kommer du vara förberedd inför starten.

16/4 2019 Informationsmöte TopCow 
Medlemmar i Rådgivarna i Sjuhärads ekonomiska förening inbjuds till information gällande förändringar inom våra IT-verktyg och därmed tjänster.

16/4 2019 Föreningsstämma 
Medlemmar i Rådgivarna i Sjuhärad ekonomiska förening kallas härmed till ordinarie föreningsstämma tisdagen den 16 april 2019 kl 19.00.

10/4 2019 Hushåll med skogsmarken! 
Ett aktivt skogsägande är en förutsättning för att skogen och fastighetens värde ska växa med tiden.

2/4 2019 Koklubben har årsmöte och gårdsbesök i Jällby 
Koklubben bjuder in till årsmöte och gårdsbesök hos syskonen Linnea och David på Södergårdens Såg och Lantbruk i Jällby.

4/4 2019 Invigning av dikostallet på Rådde Gård 
Under 2018 byggdes ett nytt dikostall som nu är klart för invigning. Detta sker i samband med att Hushållningssällskapet Sjuhärad under förmiddagen håller sin årliga stämma.

20/3 2019 Med hästen som naturbrukare 
Om hästens favoritgrödor och hur betet blir en resurs för hästägaren.

15/3 2019 Hållbar mjölk- och nötköttsproduktion 
Välkommen att ta del av pågående forskningsprojekt med koppling till Sjuhärad under en givande eftermiddag på Rådde Gård!

21/2 2019 Workshop – tillverka hårdost av komjölk
Produktutveckling ger ökad lönsamhet för småskaligt mejeri. Välkommen på en workshop om hur du tillverkar hårdost av komjölk.

8/2 2019 Växtodlingsträff 
Välkommen på växtodlingsträff med lunch fre 8/2 kl 10.30-14.00! Vi presenterar resultat från säsongens försök och ger dig förutsättningarna för 2019.

20/2 2019 Handelsvägar för småskaliga och lokala producenter 
Hur anpassar du ditt sortiment till olika segment och handelskedjor? Välkommen till en halvdags föreläsning 20 feb på Villa Strömsfors!

21/1 2019 Juridikträff om vildsvin i jordbruket 
Varmt välkommen till en kvällsträff på Rådde Gård för dig som är jordbrukare eller markägare!

16/1 2019 Om att lägga upp en skogsvårdsplan
Bli mer effektiv och klimatsmart med digitala verktyg. Välkommen till en lärorik kväll på Rådde Gård.